Bosna i HercegovinaIlidza

Ilidža-Pale za Bajram, brale!

Godinama je YU Cafe oaza urbanog duha na Ilidži. Tamo su nastupali brojni rock bendovi iz čitavog regiona, a jednom godišnje imaju i svoj muzički festival. Priču o ovome klubu otkriva vam naš hodajući modertor Tarik Karačić, koji vam nudi  i priču o bajramskim svirkama Saše Ćirića (Sundays Stories, Pochko & New Primitives) u ovome klubu.

 

“Nacionalna klasa“ je novi TV/online dokumentarni serijal koji premijerno možete gledati na DEPO Portalu i kablovskoj TV stanici CTV BIH.

Projekat je posvećen dokumentarnim pričama iz BiH i na nasvakidašnji način predstavlja lokalne zajednice, male ljude i njihove projekte, uspješne privrednike, brendove, ali i kulturne i historijske vrijednosti iz dalje i bliže prošlosti BiH. Priče i ljude ekipa ovoga serijala pronalazi svuda oko nas, jer puno toga što imamo je neka vrsta zaboravljene ili zapostavljene „nacionalne klase“ ove zajednice i zemlje.

Ove sezone je planirano snimanje i emitiranje 24 epizode serijala na platformama medijske grupacije DEPO (DEPO Portal/DEPO TV, CTV BiH), u trajanju od 27 minuta.

 

Serijal realizira autorski tim DEPO produkcije koji vodi poznati bh. reditelj, producent i novinar Jasmin Duraković, koji je bio pokretač brojnih uspješnih tv projekata u BiH, između ostalih i kultne tv serije „Pozitivna geografija“ sa čuvenim Nisvetom Džankom, kao „vodičem“ kroz sve krajeve BiH.

Ulogu domaćina i „moderatora“ u ovome serijalu ima Tarik Karačić, do sada poznat u javnosti kako muzičar i vlasnik kultnog sarajevskog kluba „Jazzbina“.

Prva epizoda pod naslovom „Zaturena Ilidža“ donosi priču o uništavanju drevnih arheoloških nalazišta na Butmiru, banji za “kokuze”, priču o Ilidžanskom festivalu i „Nervozom poštaru“, igranakama u nekadašnjem Domu kulture Hrasnica, ali i priče o konju sa Vrele Bosne koji se vozao sarajevskim tramvajem i Yu Cafe-u, klubu  koji čuva image nekadašnje Ilidže. U emisiji govore i pjevaju: Samir Avdić, Fadil Šabović, Lidija i Zvonimir Basista, Emin Mahutović Peki, Selver Zečirović i Saša Ćirić.

(DEPO Portal/ak)

Prikaži više

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button