Bosna i Hercegovina
Popularno

Jedinstveni u BiH i regionu: Rezultati testiranja na COVID-19 putem Vibera

Iz Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo (ZZO KS) su se oglasili saopćenjem u kojem navode da su u saradnji s implementatorom njihovog informacionog sistema u vremenu pandemije nastavili pronalaziti nova rješenja s ciljem olakšanja rada zdravstvenim ustanovama i poboljšanja usluga njihovim osiguranicima.

“Posljednje u nizu inoviranih rješenja koje smo postigli, bez ikakvih dodatnih troškova za Zavod na čemu se ovom prilikom zahvaljujemo implementatoru sistema, jeste dostavljanje rezultata testiranja na COVID-19 pacijentima putem Viber aplikacije, što je usluga koja je jedinstvena u našoj regiji – na šta smo izuzetno ponosni”, navodi se u informaciji iz ZZO KS.

Iz ZZO KS tvrde da su ideju za ovo unapređenje pronašli u činjenici da su njihovi osiguranici, u nekim slučajevima i danima nakon testiranja, čekali informaciju o rezultatima testiranja, a u periodu čekanja opravdano su opterećavali i timove porodične medicine stalnim pozivima.

“Rješenje je veoma jednostavno i praktično. Naime, prilikom uzimanja uzorka za testiranje na Covid-19 u ambulanti JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo pacijent navede broj mobitel na koji će se rezultat dostaviti. Nakon toga, počinje proces aktivacije navedene usluge za pacijente, a korisniku se dostavljaju podaci potrebni za registraciju i aktivaciju Viber računa. Po završetku aktivacije, korisnik biva obaviješten o uspješnoj aktivaciji usluge i preostaje mu samo da čeka rezultate svog testiranja.

Čim rezultati testa budu uneseni u naš jedinstveni informacioni sistem, korisniku se automatski dostavljaju rezultati analize, te u slučaju pozitivnog rezultata testa i instrukcije Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo. Procedura za aktiviranje usluge je krajnje jednostavna, a cjelokupan proces je potpuno automatizovan i predstavlja nadogradnju već ranije uspostavljene mobilne aplikacije za uzimanje uzoraka u Covid ambulantama.

Ova usluga u funkciji je od kraja prošle sedmice, a već smo realizovali više stotina aktivacija i dostavljenih rezultata, a veoma pozitivne reakcije naših osiguranika su za nas ohrabrujuće. Zdravstveni radnici, također, podržavaju sve aktivnosti u izgradnji informacionog sistema jer su svjesni olakšica koje im isti donosi, a navedena usluga za dostavljanje rezultata ističu kao posebnu važnu obzirom da će ista omogućiti smanjenje velike opterećenosti timova porodične medicine koji su do sada pacijente lično obaviještavali o rezultatima njihovih testiranja. Pacijentima se omogućuje da u stvarnom vremenu saznaju rezultate svog testiranja, te tako značajno skrate stresni period iščekivanja rezultata, te u slučaju pozitivnog testa dobiju i važne informacije o daljem postupanju”, dodali su u saopćenju iz ZZO KS, naglašavajući da pozivaju osiguranike da poštuju preporuke struke i kriznih štabova.

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button