Tehnologija

Japanci izumili pametnu masku koja prevodi na osam jezika

Kada je pandemija novog soja koronavirusa učinila maske svakodnevnom nuždom, japanska firma Donut Robotics uočila je priliku.

Stvorili su pametnu masku – visokotehnološku nadogradnju na standardne maske za lice, dizajnirane za olakšavanje komunikacije i društvene udaljenosti.

U kombinaciji s aplikacijom, C-Face Smart maska može prepisati diktat, pojačati glas korisnika i prevesti govor na osam različitih jezika, piše CNN.

Izrezi na prednjoj strani imaju rupice, tako da pametna maska ne nudi zaštitu protiv koronavirusa. Umjesto toga, dizajnirana je za nošenje preko standardne maske za lice, objašnjava izvršni direktor Donut Robotics-a Taisuke Ono.

Napravljena je od bijele plastike i silikona, ima ugrađeni mikrofon koji se putem Bluetooth veze povezuje na pametni telefon korisnika. Sustav može prevesti između japanskog i kineskog, korejskog, vijetnamskog, indonezijskog, engleskog, španjolskog i francuskog jezika.

Donut Robotics prvi je put razvio prevodilački softver za robota zvanog Cinnamon. No, kada je pandemija pogodila svijet, projekt robota stavljen je na čekanje. Tada su inženjeri došli na ideju da svoj softver koriste u maski za lice.

Bluetooth čip maske može se povezati s pametnim telefonima udaljenim do 10 metara, kaže Ono.

Nada se da će maska olakšati nove norme socijalnog distanciranja na raznim mjestima, uključujući bolnice i urede, omogućavajući dobru komunikaciju.

“Još uvijek imamo puno situacija u kojima se moramo osobno upoznati. I u ovom ‘novom normalnom’, maska i aplikacija su vrlo korisni“, dodao je

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com