Tehnologija

Elon Musk dao više detalja o čipu u mozgu: Unaprijediti ljude za borbu protiv AI

Elon Musk proteklih dana otkriva sve više detalja o svom misterioznom mozak-kompjuter interface startupu, tvrdeći da će ova tehnologija omogućiti ljudima da čuju zvukove koje nikad prije nismo čuli.

Tehnologija Neuralink, ili čip koji će se ugrađivati u mozak, moći će, tvrdi Musk, pomoći onima koji imaju teško povrijeđenu kičmu da opet prohodaju.

Šef SpaceX-a i Tesle osnovao je Neuralink 2016, ali je dosad održao samo jednu javnu prezentaciju o tome kako tehnologija zapravo radi.

Konačni cilj Elona Muska je stvoriti direktnu vezu između mozga i kompjutera, koristeći mašinu sličnu šivaćoj koja će ugraditi niti u čip koji ćemo stavljati u mozak. Studija objavljena prošle godine navodi kako bi se ove niti vezale s USB-c kablom te omogućile “full-bandwidth data streaming” u naš mozak.

Elon Musk je o ovim “nitima” dao nešto više informacija, ističući kako ćemo moći čuti i mnogo od više od normalnih frekvencija i amplituda.

Više detalja o Neuralinku saznat ćemo za dvije sedmice, na eventu 28. augusta.

Musk je u julu kazao i kako ćemo moći streamati muziku direktno u mozak, regulirati hormone, ali i povećati sposobnosti, kao što su mogućnosti rasuđivanja i smirivanje stresa.

Neuralink, kako Musk očekuje, mogao bi pomoći ljudima koji imaju neurološke teškoće i oboljenja mozga kao što je Parkinsonova bolest, no konačni cilj Elona Muska jeste “omogućiti čovječanstvu da se bori protiv vještačke inteligencije (AI)”.

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button